Vooraankondiging rooien van 6 bomen aan de Wilderen

De gemeente is van plan om in het najaar 6 bomen te rooien aan de Wilderen, ter hoogte van huisnummer 119. De bomen veroorzaken flinke wortelopdruk in de omliggende bestrating, waardoor onveilige situaties kunnen ontstaan.

Wat gaat er gebeuren
De bomen moeten wijken vanwege ernstige wortelopdruk. Dit komt, omdat de bomen in het verleden in te krappe groeiplaatsen geplaatst zijn. De groeiruimte is volgegroeid, waardoor de wortels op zoek gaan naar extra groeiruimte. Bomen maken veel en oppervlakkige wortels net onder de verharding. Wortels gaan uiteindelijk in dikte groeien en drukken de verharding omhoog.
Het plan is om 6 bomen terug te planten in de groenstroken. De huidige boomsoort acacia veroorzaakt vaak wortelopdruk en is tevens niet wenselijk op deze locatie vanwege de grootte van de uiteindelijke kroon. Er is gekozen voor herplant van 6 bomen, soort Liquidambar styraciflua ‘Moraine’ (amberboom). De boom blijft kleiner en smaller en is geschikt op deze locatie. De boom heeft een extra sierwaarde door de herfstkleur, geel tot violet.
Zie ook de situatietekening onder dit Bredabericht.

Kapvergunning
De gemeente vraagt voor 4 bomen een kapvergunning aan. Voor twee van de bomen is geen aanvraag nodig, omdat de bomen niet kapvergunningsplichtig zijn vanwege de omtrek van de boom. De publicatie van deze vergunningsaanvraag komt te staan op de website van de gemeente, www.breda.nl/bekendmakingen (tik ‘Wilderen’ in het zoekscherm). Voor de aanvraag gelden de gebruikelijke regels voor bezwaar en toekenning. U vindt deze regels op www.breda.nl.

Vanwege de doorlooptijd van de vergunningsaanvraag en de mogelijkheid om hier bezwaar tegen te maken, staan de werkzaamheden voorlopig gepland voor het najaar van 2015. Voordat de werkzaamheden starten, ontvangt u nog een Breda bericht.

Volg ons ook op Facebook of mail onze voorzitter: