Winnaars Chris van Faassen-penning 2015 bekend

Leen, Chris van Faassen-penning, 11 dec 2015 - kopieBreda, 11 december 2015 – Op 11 december werden tijdens een feestelijke avond de winnaars van de Chris van Faassen-penning 2015 bekend gemaakt door wethouder Miriam Haagh. Sibelicious (het horeca leerbedrijf van de NHTV) diende als podium voor de elf genomineerden. Leen de Bruijn won de penning als individu, de vrijwilligers van het Brakkenfestival waren de winnaars bij de groepen en de vrijwilligers van het Welkomstcomité Asielzoekers Breda wonnen de aanmoedigingsprijs. De uitreiking en feestavond is een uiting van dank vanuit de Gemeente Breda aan alle vrijwilligers in de stad. De organisatie van de avond lag in handen van Breda Actief.

Sprankelend begin van de avond

De gasten van de avond, waaronder de genomineerden, werden om 19.30 uur ontvangen met een dynamisch optreden van dansgroep Unbreakable. Eenmaal binnen konden ze genieten van een schitterende openingsshow met VJ VeeMee en danseres Ellis T’Jonck.

Miriam Haagh wethouder Zorg, Welzijn, Onderwijs en Wijkontwikkeling overhandigde de prijzen aan de trotse winnaars: “De Gemeente Breda feliciteert de winnaars van harte met deze prijs. Vele duizenden vrijwilligers zetten zich belangeloos in voor de Bredase samenleving. Wij zijn ál deze Bredanaars dankbaar; de genomineerden, de niet genomineerden en de winnaars. Het uitreiken van de vrijwilligerspenning is daarbij een van de manieren om onze vrijwilligers te laten zien hoezeer wij het werk dat zij verrichten waarderen. De winnaars laten zien hoe breed en gevarieerd vrijwilligerswerk is en dat het op allerlei manieren een onmisbare bijdrage levert aan het functioneren van onze samenleving. Samen maken we onze stad en dorpen nog mooier en menselijker.”

Winnaar individuen: Leen de Bruijn

Leen de Bruijn (71) is al jaren actief als vrijwilliger in verschillende organisaties. Hij zet zich nog steeds in voor Wijkraad Heusdenhout en speelt een verbindende rol in de wijk. Naast zijn 20-jarige inzet bij de wijkraad is Leen actief tijdens de collecte voor de Brandwondenstichting. Hij zet zich in voor het Sinterklaascomité, verzorgt al 18 jaar de verspreiding van wijkkrant Heusdenhout Nieuws en hij helpt bij de op- en afbouw van diverse sociaal-maatschappelijke activiteiten. Ook heeft Leen een voortrekkersrol bij de Heusdenhoutse sjoelclub.

De zichtbaar trotse Leen over het winnen van de penning: “Ik ben erg blij met de penning! Het is echt dé waardering voor al het vrijwilligerswerk wat ik doe. De penning krijgt een mooi plekje in onze woonkamer. Maar morgen gaat hij eerst mee naar de sjoelclub.”

Winnaar groepen: vrijwilligers Brakkenfestival

Het Brakkenfestival bestaat al 27 jaar en is er voor alle kinderen van 4 t/m 12 jaar uit Breda. Er zijn 80 verschillende activiteiten waaraan gemiddeld tussen de 1700 en 2200 kinderen per dag deelnemen. Zonder de 300 vrijwilligers die hier elk jaar weer inzetten, zou het Brakkenfestival niet bestaan. De vrijwilligers hebben een open, flexibele en enthousiaste houding, waardoor het kind zich de hele week vrij voelt om zichzelf te zijn. Er is aandacht voor sociale -en motorische ontwikkeling, maar ook op cultureel en educatief vlak. De vrijwilligersgroep werd unaniem als winnaar gekozen door de jury.

Rosine Antersijn over het winnen van de penning namens de vrijwilligersgroep van het Brakkenfestival: “Ik ben heel trots op deze erkenning! Ik ben ook zo blij dat ik onderdeel uitmaak van de groep vrijwilligers van het Brakkenfestival. Als je eenmaal bij de Brakken bent, dan blijf je ook bij de Brakken. Het is een echte familie en iedereen is altijd welkom bij de Brakken.”

Winnaar aanmoedigingsprijs: vrijwilligers van Welkomstcomité Asielzoekers Breda

Het Welkomstcomité is een burgerinitiatief en wil een hartelijk welkom creëren voor asielzoekers. Het taalproject ‘Welkomsttaal’, opgezet door vrijwilliger Dianne Kikstra, maakt een belangrijk onderdeel uit vrijwilligerswerk / sport en bewegen

van de activiteiten van het comité. Welkomsttaal verzorgt taallessen voor asielzoekers die verblijven op het AZC en werft hiervoor docenten. Daarnaast organiseert het comité kinderactiviteiten voor kinderen van het AZC. De vrijwilligers van het Welkomstcomité zetten zich met hart en ziel in voor de mensen in het AZC.

Dianne Kikstra namens het Welkomstcomité over de erkenning: “Wat ik erg goed vind aan deze prijs is dat de asielzoekers zo een stem krijgen. Op dit moment hebben we meer dan 90 cursisten en werken we met 40 taalcoaches. Van het geldbedrag dat verbonden is aan de aanmoedigingsprijs gaan we lesmateriaal aanschaffen. Het komt dus erg goed van pas!”

Avond om niet te vergeten

Na de uitreiking werd er nog gefeest en nagepraat met hapjes en drankjes én muziek van DJ Dave en band The Service. Waar het normaal de vrijwilligers zijn die zich inzetten voor een ander, was het nu de beurt aan hen om eens lekker te genieten. Ook voor de andere genomineerde vrijwilligers werd het hierdoor een avond om niet snel te vergeten. De andere genomineerden, die allemaal waardevolle prestaties leveren, waren: Lieske van den Broek-Dirven (Allee Wonen), Corrie Jansen – van den Eijnden (Stichting Vrijwillige Hulpdienst Ulvenhout- Bavel), Henk Klerkx (SBC2000/ Tools to Work), Helma du Pont (Steungezin.nl), vrijwilligers van Boerderij de Pekhoeve, vrijwilligers van Democratische School Libertad Breda, vrijwilligers van Mentorschap West-Brabant, vrijwilligers van het Parkinson Café Breda.

Volg ons ook op Facebook of mail onze voorzitter: